24 май – празник, какъвто нямат другите народи по света

„… че и ний сме дали нещо на светът и на вси славоне книги да четат.” Иван Вазов

24 май е денят на българската просвета и култура. Празник, какъвто нямат другите народи по света. На него децата ни и днес продължават да се учат да отдават почит към делото на Светите братя!

Денят на Светите братя Кирил и Методий е отбелязван като църковен празник още през XI век, а като всенароден Ден на просветата е честван за първи път през 1851 година в Пловдив на по инициатива на Найден Геров.

И ако словото е светлина, то наистина двамата братя са ни дарили със светлината на познанието и щастието да имаме собствена книжнина още от ІХ век. Затова и любовта към тях е била жива през вековете, а признателността на българите ще продължава да се носи в най-красивата песен, която озвучава този празник всяка година – “Върви народе възродени, към светли бъднини върви”…

Именно техните ученици, основали Преславската и Охридската школа създават една трайна книжовна традиция на старобългарски език и литература, която прехвърля границите на страната и дава плодове в Украйна, Русия, Сърбия, Румъния и други страни.

Макар да е наричан от други славянски народи старославянски, за нас той е старобългарски по две причини. Първо – има някои фонетични особености, които показват, че този език отразява именно диалекта на българските славяни. Втората причина е, че всичките писмени паметници, запазени на този език, са именно с български произход.”

Честит празник на всички български учители, ученици, писатели, творци, на хората на духа, на всички българи, обичащи силата на писаното слово! На всички, които осъзнават, че българския език и писменост, вградени в българската история и култура са гръбнакът, който държи България жива и възраждаща се през вековете!